top of page

1986

Mijn broer en ik zitten allebei op een lullig plastic klapstoeltje. Onze hoofden zijn bedekt met de capuchon van de poncho die we dragen en die ons beschermd tegen de regen die uit de hemel naar beneden valt. We vragen ons hardop af waarom we dit eigenlijk doen, maar besluiten dan om een fles bier open te trekken. De hoofdfilm van het Openlucht Festival gaat beginnen en ach, nu we er toch zijn.


Ongeveer drie uur later lopen we net als 2000 andere mensen weg van het veld. Onder het lopen komen we tot de conclusie dat Top Gun Maverick een vermakelijke film is. Ok, het verhaal is mager maar de special effects zijn spectaculair. Bovendien is het vooral een fijne herinnering aan tijden die ooit waren.


Eigenlijk is de film in alles hetzelfde als zijn illustere voorganger uit 1986. Tom Cruise heeft in tachtig procent van de scènes zijn kenmerkende piloten zonnebril op. Tom Cruise rent nog steeds hard alsof zijn armen en benen uit robotonderdelen bestaan. En Tom Cruise wint uiteraard van de vijand. De enige vraag die na de film bij ons blijft hangen is: wie is die vijand?


In de versie van 1986 neemt Cruise het op tegen de Russen. De muur was nog niet gevallen dus zij waren de slechteriken. Dat was zo klaar als een klontje. In de film van 2022 doen er ook slechteriken mee alleen is het volstrekt onduidelijk wie het zijn. Ze behoren geen enkel land toe. Het zijn gewoon…slechteriken. Met een set straaljagers in hun bezit en een grote bom. Een naam van land wordt niet genoemd, een vlag is niet te zien en een taal wordt niet gesproken. De slechterik is in alles onherkenbaar.


Toen de film in 2020 werd opgenomen was er nog geen sprake van een officiële oorlog waarin Rusland Oekraïne binnenviel en de Amerikanen zich in het conflict mengden. Nu is alles anders. Inmiddels is een nieuwe koude oorlog in gang gezet. Nog even en er is weer sprake van een ijzeren gordijn, ditmaal opgetrokken uit gaspijplijnen, grondstoffen, bevroren banktegoeden en slimme chips. Op het wereldtoneel zal de spanning alleen maar toenemen dus en dat vertaalt zich altijd naar het witte doen. De hoofdfilm van het Openlucht Filmfestival 2023 staat al vast: Top Gun Maverick Re-Mastered. Het verhaal zal hetzelfde zijn. Maar de vijand die eerst onherkenbaar was, zal dan Russisch spreken en vliegen in een Russisch toestel. En zo zijn we weer terug in 1986.

0 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

De postbode

‘Frankie? Is dit allemaal niet een beetje overdreven? In de straat zie ik helemaal niemand dit doen. Iedereen gaat gewoon naar zijn werk en brengt de kinderen naar school. En jij doet…dit.’ Mijn vrien

Energiewappie

Ik zucht. Naast mij hoor ik mijn vriendin met overslaande stem eisen dat we ab-so-luut de hulp gaan inroepen van een professionele slaapcoach. Gefrustreerd werp ik een blik op mijn horloge. Het displa

Energiewappie

Sinds een half jaar bestaat mijn leven louter uit staafdiagrammen en cijfertjes die worden weergegeven in de app van mijn energieleverancier. De lijngrafiek die de kosten weergeeft, loopt spectaculair

Comentarios


bottom of page